Inspirace

Co jste (ne)věděli o svatebních koláčkách?

Již několik desetiletí patří ke každé svatbě i svatební koláčky, které jsou opředeny různými pověrami a doprovází je řada zvyků. V dnešním článku věnovaném svatebním koláčkům se tak dozvíte mnohem více, než je to, že si svatební koláčky nesmí péct sama nevěsta, neboť by jí to přineslo smůlu.

Kraj od kraje se svatební koláčky liší především svou velikostí. Zatímco někde jsou ve velikosti pětikoruny, na jiném místě pro změnu najdeme koláčky velké jako talíře.

Zvací versus svatební

Svatební koláčky neboli zvací koláčky by měly být upečené již před svatbou,  a to přibližně tři týdny. Tyto zvací svatební koláčky se rozváží svatebním hostům, které chceme pozvat ke svatebnímu stolu.

Svatební koláčky určené přímo na svatbu se pečou dva až tři dny před svatbou a jsou součástí svatební tabule i výslužek. Koláčky můžeme darovat jako poděkování matrikáři, fotografovi nebo komukoli, kdo pomáhal s organizací svatby. Zároveň se hodí, aby nevěsta i ženich donesli svatební koláčky do svého zaměstnání.

Druhy svatebních koláčků

A jaké koláčky bývají? Tradičně se pečou makové, tvarohové nebo ořechové, ale mohou být i povidlové. Svatební koláčky si rovněž můžete nechat upéct společně s ostatním svatebním cukrovím a dortem u odborníků nebo od tetiček a babiček, které to umí stejně nejlépe.

Tradiční koláčky

Receptů na svatební koláčky je velké množství, a jak už jsme zmínili výše, liší se především kraj od kraje. Na klasické tradiční kynuté svatební koláčky potřebujeme polohrubou mouku, moučkový a vanilkový cukr, vajíčko, žloutek, droždí, olej, mléko a špetku soli. Další ingredience se liší dle náplně, kterou budeme koláčky plnit.

Netradiční recept na koláčky

Kromě tradičních kynutých svatebních koláčků vám přinášíme recept i na neobvyklé koláčky. Nejprve necháme vzejít kvásek. Dále musíme smíchat mouku, sůl, vejce, žloutky a k této směsi následně přidáme kvásek. Zpracujeme tuhé těsto, které rozválíme, a na polovinu těsta nahrubo nastrouháme celý tuk. Těsto přehneme, rozválíme a znovu přehneme. Těsto poté necháme alespoň půl hodiny odpočívat v lednici. Poté ještě dvakrát rozválíme a necháme zchladnout. Nakonec těsto vyválíme na 2 mm a rozkrájíme na menší čtverečky, do který dáváme náplň, zabalíme a vytvarujeme kuličky. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 20 minut na 180°C. Horké kuličky namáčíme v rumu a obalujeme v moučkovém cukru. Nezní tento recept na svatební koláčky obzvláště chutně? Je jen na vás, zda se budete držet tradiční receptury, nebo zkusíte něco netradičního?


Foto: Pixabay

O autorovi

The Wedding Post

Zanechte komentář