Interview

Luxusní svatební dorty: „Fantazie nemá žádné hranice“, říká Jaroslava Kasálková

Luxusní svatební dorty jsou hřebem každé svatební hostiny. Každý pár touží po tom, aby jejich dort byl nejen nádherný, jedinečný ale samozřejmě také chutný. O tom, že při výběru svatebního dortu je třeba zvážit několik faktorů či jaké trendy ve světě dortů vládnou jsme si povídali s odbornicí na slovo vzatou, Jaroslavou Kasálkovou, která se pečení originálních a neotřelých dortů věnuje již řadu let. Její dorty snadno poznáte podle pečeti, která nese jméno „Luxusní dorty“. V nedávné době jste se s ní mohli mimo jiné setkat například během vyhlášení Svatebního dortu roku 2015, kde byla v roli porotce.

1235540_635985936424173_748809355_n

Na úvod nám prosím prozraďte něco o sobě – jak jste se dostala k navrhování a pečení dortů? 

K pečení jsem měla vždy velmi blízko a jako malá si moc nepamatuji vypnutou troubu. Spíš naopak, pořád se něco sladkého peklo. K mým vlastnostem ale patří i lenost, takže než bych otevřela kuchařku s recepty, raději jsem se dvakrát spálila a poučila se z vlastních chyb. Díky tomu mám ale i spoustu svých receptů. K dortům jsem se dostala ale především přes kreativní práci, kterou jsem dělala celý život. Jen jsem se teď v malbě, modelaci a designu našla v tzv. sladkém designu. Tato práce je náročná a výsledek tvorby vydrží řádově jen pár hodin, ale zase chutná a vždy Vás překvapí právě tím, že nejsou žádné hranice, kterou by fantazie nezvládla.

Když to vezmeme z jiného úhlu pohledu, cukrář je svým způsobem umělec. Ve výtvarné výchově jste jistě zářila?

Slovo cukrář zahrnuje spoustu oborů a upřímně si myslím, že v každé disciplíně tady máme velmi šikovné talenty! Myslím, že k této práci mi pomohla i ta výtvarná výchova a veškerá výtvarná průprava co jsem získala v mládí. Malovala jsem pořád a bez štětce nebo pastelky jste mě potkali jen, když jsem si odskočila zazpívat. Studovala jsem sólový zpěv a když si u kreativní práce můžete zazpívat, je to snad nejkrásnější kombinace!

10511204_769928249696607_2704547576933771444_nVzpomínáte si na svůj první svatební dort? Jak vypadal?

Můj první svatební dort byla třiceti kilová jahodová královna. Byl to ovocný dort s bílou belgickou čokoládou pro naše skvělé kamarády z Prahy. Takže žádný drobeček ☺

Svatební dort bývá zlatým hřebem každé svatební hostiny. Kde berete inspiraci, aby každý Váš dort byl skutečným originálem a navíc ještě splnil veškeré požadavky budoucích novomanželů?

V tomto se trošku liší můj pohled na věc. Jsem velmi ráda, když vím, jaký dort se nevěstě líbí a co přesně by chtěla na dortu. V dnešní době je tolik možností, co se dá udělat a vytvořit. Styl může zůstat stejný, technika taky, ale celkový vzhled by měl mít každý dort jiný. Inspirací by mi měla být hlavně nevěsta a  její představy a přání. Potom samozřejmě styl a další prvky, které jsou zahrnuty v celkovém konceptu svatby. Já jí podle toho mohu navrhnout různé varianty a pak společně vybereme konečný vzhled dortu.  Těch možností je opravdu spoustu a inspirovat se dá opravdu vším, stačí se jen podívat a chtít vidět!

10714067_795728227116609_4425852214191609950_oV současné době proběhla řada televizních pořadů zaměřených na dorty. Sledujete je a popřípadě berete třeba právě z nich i určitou inspiraci? 

Bohužel tyto pořady nestíhám moc sledovat, protože u nás jede televize jen, když jde večerníček. Myslím, že zahraniční pořady nám mohou rozšířit obzory, co se týká technik a sestavení konstrukcí, což je mnohdy klíčové pro tak velké dorty.  V zahraničí dělají velké dorty většinou v týmu více lidí, což je v našich podmínkách,  kdy je cukrář sám, mnohem těžší.  Navíc si troufám říct, že u nás ty dorty asi nemají tloušťku deset centimetrů a krémy nejsou ve většině případů instantní. Ale jinak jim závidím ty stroje na všechno. Z rozvalování fondánu mám právě zánět šlach, a i když se jedná v našem případě o jemnou práci, je potřeba i síla. Cukrařina je pořádná dřina, tak jako ostatně každé řemeslo!

Jaké jsou vlastně obvyklé představy Vašich zákazníků? Vybírají raději z katalogu nebo Vám nechávají volnou ruku a výsledný dort je pak pro ně překvapením?

V dnešní době je větší výběr na internetu než v tištěném katalogu, takže mi nevěsta posílá obrázky dortů, které se jí líbí. Spolu najdeme prvky, které by se měly objevit na dortu a vše případně doladíme.  Moji zákazníci mi ale většinou dají plnou důvěru a sami se nechají překvapit, takže je to pro mě o to větší výzva.

Specializujete se na moderní svatební dorty. Co si pod tím má zákazník představit? Jaké trendy nyní vládnou svatebním dortům? (tvary, příchuť, zdobení atd.)

Většinou jsou moderní dorty potahované, modelované, ale i tzv. nahé nebo zdobené živými květy. Moderní dorty se většinou inspirují vším okolo, a tak může vypadat opravdu jakkoliv. Každý rok je vyhlášena barva sezóny svateb a pro ten letošní by to měla být barva Marsala. Je to zemitý rudý odstín s hnědými odlesky a je vážně kouzelná! Svůj název získala podle známého slavného vína. Bude trošku oříšek tuto barvu namíchat, ale těším se na ni! Na celé svatbě se pak odráží společné JÁ novomanželů, takže se pak mohou svatby tématicky měnit. 

10904567_842618919094206_2627073970664741400_oA co převládá? Klasické dorty či netradiční svatební dorty?

Všeobecně převládá romantický styl vintage a spíše oblé tvary. Myslím, že to ještě nějakou dobu potrvá ☺  Vždy totiž hodně záleží i na tom, co kdo nabízí. V příchutích pak vládnou odlehčené letní verze s ovocem.  Dosud ale ještě žádná chuť neporazila čokoládu! 

Ve světě jsou nyní oblíbené neobvyklé varianty svatebních dortů a sice: svatební dort složený z makronek, koblih či cupcaků. Jak jsou na tom čeští snoubenci?

U nás se pořád naštěstí dává přednost svatebnímu dortu! Cupcakes, makronky a další cukrovinky jsou na svatebním stole, ale spíše jako doplněk k dortu. Takto to má podle mě i lepší vizuální efekt. Když Vám více barev a sladkostí ladí nejen chutí, je to pak pastva nejen pro oči.

Jak dlouho dopředu by Vás měli snoubenci kontaktovat? A co všechno obnáší proces od prvního setkání až po okamžik, kdy svatebčané poprvé uvidí finální podobu dortu?

Objednávat by měli snoubenci  svatební dort  ideálně minimálně půl roku předem, ale i tak se může stát, že již bude plno. Pak se stejně tak můžete trefit i dva měsíce předem do termínu. Je to vždy individuální. Vzhledem k tomu, že mám i více zahraničních nevěst, snažíme se domluvit sestavení svatebního dortu přes email. Není na tom ale nic složitého, většinou stačí pár emailů. Pak je možnost setkat se semnou osobně, což bývá těžší v mém velmi nabitém programu. Ale snažím se, abych mohla každé nevěstě vyhovět a ta setkání bývají velmi příjemná.

Pokud jde o nějakou složitější zakázku, maluji speciální návrhy dortů přímo pro zákazníka, aby měl o dortu lepší představu. Samozřejmě k tomu patří i ochutnávka svatebního dortu. Nicméně svatební dort lze domluvit i jedním hovorem po telefonu.

Děkujeme za rozhovor.

Kontakt:

Jaroslava Kasálková

www.luxusni-dorty.cz

facebook

O autorovi

The Wedding Post

Zanechte komentář