Svatba

Čím si připít na svatební hostině?

Čím si připít na svatební hostině?

Ke svatební hostině a vůbec celé svatbě zpravidla patří alkohol. Každá svatební hostina vždy začíná slavnostním přípitkem, ať už alkoholickým, tak ve výjimečných případech nealkoholickým, a následovat by měl aperitiv. Většinou ale bývají slavnostní přípitek a aperitiv spojeny v jedno. A s čím konkrétně se nejčastěji zahajuje svatební hostina?

Zahájení slavnostním přípitkem je jasné, co ale aperitiv? Ten by se správně měl podávat alespoň čtvrt hodiny před servírováním prvního jídla. Má za úkol navnadit chuťové pohárky a připravit hosty na jídlo. Aperitiv zpříjemní čekání na jídlo a hostům lépe vyhládne. Ve většině případů jde o 1 dcl alkoholického vychlazeného nápoje většinou ozdobeného plátkem citrónu. Vždy ale záleží na zvoleném druhu nápoje.

Na zdraví…

Čím si připít na svatební hostině?Na slavnostní přípitek se hodí šampaňské, šumivá vína či sekty. Na výběr je velké množství druhů různé kvality i ceny. Ať už zvolíte jakýkoli nápoj, je vhodné dodržet etiketu a podávat jej do příslušných sklenic. V případě, že máte svatební hostinu v některém z pivovarů, není nic příhodnějšího, než si připít sklenicí dobře vychlazeného pivečka. Věřte, že obzvláště v horkých dnech přijde tento oblíbený nápoj vhod.

Navnaďte své chuťové buňky

Pokud jde o aperitiv, zde je výběr opravdu velký. Z těch dražších nápojů se na aperitiv hodí irská či skotská whiskey. Můžeme ale zvolit také oblíbené pálenky, slivovici či finskou vodku. Jako aperitiv se hodí i bylinné hořko sladké likéry – například Fernet stock. Pokud dáváte přednost sladším chutím, můžete vybírat z nápojů Cinzano, Martini, Campari, Amaretto či Jägermeister. Výbornou variantou je ovšem rovněž portské víno.

Správná tečka na konec

Čím si připít na svatební hostině?Volba je pouze na vás, myslete však zejména na to, aby se zvolený nápoj hodil k celému menu. Ve většině restaurací a cateringových firem vám jistě rádi poradí, co se k jakému pokrmu hodí. Kromě přípitku a aperitivu je také zvyklostí podávat po svatebním obědě digestiv. Jde o nápoj, který má napomáhat trávení a zvýšit hladinu trávících enzymů. Mělo by se jednat o kvalitní destiláty jako whiskey, koňak či brandy.


Foto: Pixabay

O autorovi

The Wedding Post