Svatba

Tradiční versus moderní svatební menu

Někdo by si mohl říci, že jsou již pryč doby, kdy se ve svatebním menu objevila šunková rolka s křenem, polévka s játrovými knedlíčky a tradiční svíčková. Není to ale úplně tak. Ač se mnozí snoubenci nechávají inspirovat spíše moderní českou či zahraniční kuchyní, na tradiční svatební menu se stále nezapomíná…

Tradiční svatební menu netradičně

cake-544725_1280Svatební hostina je po obřadu hned dalším důležitým momentem tohoto slavnostního dne. Je však třeba myslet na to, že svatební hosté mají vytříbené chutě a že rovněž jí i očima. Zapomeňte tedy na klasickou svíčkovou se šesti… Tradiční svatební menu je sice IN, ovšem v trošku jiné podobě, zejména tedy pokud jde o jeho servírování. Velkou roli rovněž hraje i období, ve kterém se berete. V letním období mnozí snoubenci dávají přednost spíše odlehčenějšímu menu, které se skládá především ze sezónních surovin.

Čím navnadit chuťové buňky?

Předkrm by měl být lehký a měl by vás navnadit na další chod. Nic nepokazíte variací salátů, kozím sýrem, domácí paštikou s brusinkami či Parmskou šunkou s melounem Cantalupe. Mezi polévkami jednoznačně vede hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Poslední dobou však jsou stále více v oblibě i krémy – například zeleninový či hráškový.

A co hlavní chod?

V letním období jsou hitem šťavnaté steaky – hovězí svíčková, vepřová panenka i kuřecí maso. Podávají se například s grilovanou sezonní zeleninou. Velice oblíbený je například chřest, baby karotka nebo zelené fazolky. Poslední dobou jsou populární například šťouchané brambory, celerové či hráškové pyré. A co se týče koření, jednoznačně vedou čerstvé bylinky. Módní je ale rozhodně i zvěřina.

Večeře formou rautu

FA1FA383C1Svatební hostina není však jen slavnostní oběd, ale také večeře. Ta však již většinou nebývá servírovaná, ale snoubenci spíše upřednostňují raut. Ten má velkou výhodu zejména v tom, že si každý vybere to, na co má právě chuť. Navíc si každý může bez problému přidat, kdykoliv se mu zachce. Obvykle zde nechybí klasické salámové, sýrové či zeleninové mísy, mini řízečky, nejrůznější saláty a podobně. Raut může být ale také zpestřen například grilováním, a to od hamburgerů, přes masové a zeleninové špízky až po voňavé steaky. Samozřejmostí jsou pak různé dipy a omáčky, které nesmí u grilování rozhodně chybět. Moderní raut může být ale zaměřen i na mezinárodní speciality, jako je například sushi, nachos a salsy nebo plněné tortily. Na rautovém stole dále nesmí chybět ovoce, které může zároveň být i pěknou ozdobou. Jako dezert můžete zvolit efektní čokoládovou fontánku, kterou jistě okouzlíte všechny svatební hosty.

Vaše svatební menu by mělo být samozřejmě vytvořeno na základě vašich přání, nicméně nezapomeňte také na své hosty, zejména pak na ty, kteří trpí alergiemi na určité potraviny nebo musí dodržovat přísnou dietu.

O autorovi

The Wedding Post

Zanechte komentář